Tipy na zdravé mlsání. Domácí muffiny.

Jste-li na dietě, nebo jste se jen začali stravovat zdravěji než dříve, máte možná pocit, že je teď veškeré sladké pro vás tabu. Ale nemusí to tak být. Pokud se budete stravovat zdravě, budete jíst pravidelně a do svého jídelníčku vnesete určitý systém, který bude respektovat zásady zdravé výživy, určitě se sladkému bránit nemusíte.

Hřešíme dopoledne

Samozřejmě tím není myšleno, že si koupíte tabulku mléčné čokolády a celou ji sníte večer u televize. Mlsání se však vzdát opravdu nemusíte. Jen je potřeba mít na paměti, že lépe je hřešit ráno a dopoledne a že sladké k večernímu sledování televize opravdu nepatří. To by se vám pak cukr jen uložil a vy byste to brzy poznali na nedopnutých kalhotách.

Domácí muffiny

Zkuste si doma upéct muffiny. Tuto pochoutku mají velmi rády děti, avšak nadchnout můžete i dospělé. Hodí se k snídani, svačině i pro návštěvy. Zkuste některou ze zdravějších variant.

Základní recept na špaldové muffiny

Osvědčený recept na domácí muffiny je:

- 250 g celozrnné špaldové mouky

- 200 ml polotučného mléka

- 1 vejce

- 1 vrchovatá lžíce prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)

- ½ hrnku hroznového cukru (Glukopur)

- 50 ml olivového oleje

Kouzlení s těstem

Těsto můžete různě obměňovat a přizpůsobovat vlastním zvyklostem. Můžete např. vyzkoušet následující tipy:

- Špaldovou mouku nahradíte žitnou (muffiny tak budou takové hutnější, sytější),

- místo 250 g špaldové mouky dáte 200 g špaldové a 50 g žitné,

- nebo dáte 200 g špaldové a 50 g kukuřičné,

- místo hroznového cukru použijete 3-4 lžíce medu,

- nebo budete těsto sladit fruktózou (Fruktopur),

- do těsta můžete přidat mletou skořici (cca 1 vrchovatou lžičku),

- špatná nejsou ani strouhaná jablka nebo kousky kvalitní čokolády.

Zdobíme před upečením

Muffiny můžete před vložením do trouby ozdobit:

- Strouhanou čokoládou,

- čtverečky čokolády,

- kostičkami jablek,

- malinami, brusinkami a dalším ovocem (i sušeným).

Pečení

Muffiny pečeme většinou v troubě při 180 stupních Celsia asi 20 minut. Těstem naplníme vždy asi polovinu každého jednotlivého košíčku. Jestliže jsou papírové košíčky slabé, použijeme dva na sobě. Při častějším pečení se vyplatí i formy na muffiny.

Zdobíme po upečení

Po upečení zase můžete:

- Smíchat 2 lžíce medu a lžičku skořice,

dát na 10 vteřin do mikrovlnné trouby,

pak směsí jednotlivé upečené muffiny polévat

- na lepkavé směsi budou dobře držet nejrůznější posypky (čokoláda, kokos apod.).

Vždycky překvapíme

Muffinami můžete pokaždé překvapit. Záleží jen na vaší fantazii. Do těsta můžete použít i třeba bílý jogurt a další suroviny, které vás napadnou…

Zdravého mlsání se nebojíme

A pokud navíc nesníte celý plech, ale budete je konzumovat s mírou a rozmyslem, na vaši figuru mít vliv nebudou. S použitím zdravých surovin a vhodného zakomponování muffinů do jídelníčku (viz Hřešíme dopoledne) se nemusíme občasného mlsání vůbec bát.