Tipy na zdravé mlsání. Domácí sušenky, cookies…

Jíte zdravě, snažíte se vyvarovat sladkého, udržet si nějakou tu linii, a přesto vás čas od času přepadne chuť na sladké? Nebojte se, sladké si můžete dopřát, i když budete dodržovat zásady zdravé výživy. Vyzkoušejte domácí sušenky, neboli cookies.

Sušenky doma pečené – vhodné i pro začátečníky

U pečení doma máte jednu velkou výhodu – vždy víte, co přesně váš výtvor obsahuje. Vy sami můžete ovlivnit, z čeho se bude taková sušenka skládat a jak bude nakonec vypadat. Že jste sušenky ještě nikdy nepekli? Nevadí! Sušenky jsou náramně jednoduché. Zvládne je i začátečník.

Těsto, trouba a pečicí papír

K pečení sušenek budete potřebovat suroviny na těsto, případně i na ozdobu, dále samozřejmě troubu, plech a pečicí papír, který zaručí jistý dietní ráz sušenek.

Základní recept na špaldové sušenky

1 a ¼ hrnku celozrnné špaldové mouky

½ hrnku hroznového cukru (Glukopur)

1 vejce

½ Hery, Stelly nebo másla (záleží, čemu dáváte přednost)

1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)

špetka soli

Špaldové sušenky

Špaldové sušenky

Jak se pečou sušenky

Těsto zpracujeme rukama, připravíme si plech a pečicí papír. Z těsta oddělujeme malé kousky, ze kterých tvoříme kuličky a následně pak placičky. Placičky klademe na pečicí papír v dostatečné vzdálenosti od sebe, při pečení se trochu zvětší. Pečeme v troubě při 180 stupních Celsia zhruba 8-10 minut.

Variace na sušenkové téma

Těsto můžete samozřejmě různě obměňovat. Zkuste třeba:

- Místo špaldové mouky použít mouku kukuřičnou (sušenky budou budou křehčí),

- nebo dát 1 hrnek špaldové a ¼ hrnku kukuřičné mouky,

- hroznový cukr můžete nahradit medem nebo fruktózou (Fruktopurem).

Ovesné, mrkvové i lentilkové

Kromě základní varianty sušenek můžete vyzkoušet i další, záleží na vaší fantazii.

Do těsta můžete přidat:

- ovesné vločky,

- nastrouhanou mrkev,

- nastrouhané jablko,

- lentilky (ocení zvláště děti),

- kousky kvalitní čokolády,

- sušené ovoce (brusinky, rozinky, malé kousky sušených plátků banánu…) apod.

Slané sušenky nejen pro odpůrce sladkého

Mnoho lidí nemá rádo sladké. Takovým uděláte radost sušenkami slanými. Místo cukru třeba použijete hrnek nastrouhaných sýrů a případně i 1/2 lžičky soli. Dá se zvolit jen jeden druh sýra, ale klidně jich můžete dát i více, o to pak budou sušenky pikantnější. Výborné jsou i sýrové sušenky s provensálskými bylinkami. Uvidíte, že slané budou chutnat všem.

Sušenky pro každou příležitost

Sušenky můžete napéct do zásoby a uložit do plechové krabičky. Dají se tak i pohodlně převážet třeba na návštěvy. Nejlepší jsou ovšem čerstvé, upečené chvilku předtím, než přijde návštěva.

Jestliže chcete být štíhlí a dbáte na správnou životosprávu, dopřávejte si sušenky spíše ráno a dopoledne (jako součást snídaně či dopolední svačiny). Večer už nejsou vhodné. Občasným dopoledním mlsáním (samozřejmě v omezené míře) vůbec nic nezkazíte.